Georgien & Armenien hösten 2018

GEORGIEN & ARMENIEN

Reseprogram

augusti–september

20180830-20180910

 

 

Dag 1, söndag

 

Vi reser från Stockholm till Tbilisi i Georgien där vi checkar in på ett av stadens hotell för övernattning.

 

 

Dag 2, måndag

 

Efter frukost beger vi oss ut på rundtur i Tbilisi som idag är en modern stad med många olika kulturer. Vi promenerar genom Gamla Stadens smala gränder. Vi ser stadens gamla badhus, som är byggt över varma källor med svavelhaltigt vatten som strömmar upp från underjorden. Dessa badhus är fortfarande populära bland stadens invånare. Vi tar oss vidare till Narikala-fortet med rötter tillbaks till 200-talet. Utsikten är bedårande när man ser ut över den gamla stadsdelen. Vi besöker den äldsta bevarade gregoriansk-ortodoxa kyrkan i Tbilisi, Anchiskhatibasilikan, som härstammar från 500-talet. Dagen avslutas på Janashia State, det historiska museet.

 

Lunch och övernattning i Tbilisi

 

 

 

Dag 3, tisdag

 

Efter frukost kör vi till Kacheti, som är en vacker och bördig provins i östra Georgien, där man framställer den största delen av Georgiens vinproduktion. Där finns Davit Garejas klosterkomplex, byggt i berget nära gränsen till Azerbajdzjan. Komplexet består av 13 kloster. Av särskilt värde är Lavra och Udabno. För att ta sig till Udabno krävs lämpliga skor för vandring då det tar ca 2 timmar att ta sig dit till fots.

 

Vi beger oss till staden Sighnaghi (Kärlekens stad) som omges av en mur med 23 torn och ligger i den vackra Kizikhi-regionen. Där promenerar vi längs de smala gatorna och tittar på de vackert dekorerade träbalkongerna och besöker Bodbes Nunnekloster. Därefter Vinprovning på en lokal vingård.

 

Picnic-lunch. Övernattning i Tbilisi.

 

 

 

Dag 4, onsdag

 

Dagsutflykt till Kazbegi, det tredje högsta berget i Kaukasus på 5047 m.ö.h. Vi tar oss dit på en av de äldsta vägarna i Georgien och kallas Georgiska Militärvägen, och passerar genom provinserna Mtiuleti och Khevi. Vi besöker Ananuri, som är ett arkitektoniskt komplex bestående av ett slott och tre kyrkor, med vackert snidade väggar och klockstapel.

 

Vi tar oss till Gerghetys Treenighetskyrka, en 6 km promenad på ca 1,5 - 2 timmar eller med bil, för att uppleva de vackra vyerna.

 

LUNCH på en lokal familjerestaurang. Övernattning i Tbilisi.

 

 

 

 

Dag 5, torsdag

 

Vi upptäcker Mtsketa, en av de äldsta städerna och centrum för kultur och religion i Georgien. Staden var huvudstad under kungadömet Iberien som existerade ungefär mellan 300-talet före Kristus till 400-talet efter Kristus. Iberiens landområde motsvarar någorlunda dagens Georgien. Mtsketa ligger där floderna Aragvi och Mtkvari möts. Staden finns numera med på UNESCO:s världsarvslista. Inne i Mtsketa ligger Svetitskhovelikathedralen, som är den näst största kyrkan i hela Georgien. Vid Jvariklostret, som uppfördes under tidigt 600-tal, har man har en vacker utsikt över Mtskketa och de gröna bergen runt staden. Klostret finns också med på UNESCO:s lista över världsarv.

 

Vi beger oss sedan till Gori för att utforska grottbyn Uplistsikhe, ”Guds fästning” som fram till 1300-talet utgjorde ett viktigt centrum på den öst-västliga handelsvägen genom Kaukasus. Det var huvudcentrum för paganism med hedniska tempel, altare, grottor, hemliga tunnlar, fängelser mm. Gori var även Josef Stalins födelsestad, så vi besöker också Stalin-museet.

 

Övernattning i Kutaisi

 

 

 

 

Dag 6, fredag

 

Vi utforskar den näst största staden i Georgien och dess omgivningar, Kutaisi.

Staden ligger i Imereti-provinsen. Människorna i denna provins är kända för sin humor och artighet och för sin goda ”khachapuri”, ett slags ostbröd som är unikt för Georgien.

 

LUNCH och övernattning i Kutaisi.

 

 

 

 

Dag 7, lördag

 

Efter frukost åker vi till Samtskhe-Javakheti-regionen som gränsar till Armenien. Vi gör ett stop i Borjomi Nationalpark där vi får möjlighet att provsmaka det naturligt kolsyrade mineralvattnet från källorna i Bordzjomiravinen. Efteråt kör vi vidare till Rabati slott, som är ett historiskt centrum i staden Achaltsiche. Komplexet byggdes på 1200-talet och utvecklades av olika kulturer. Det består av en kyrka, en moské, minaret och en synagoga. Staden Achaltsiche delas av floden Potschovi i gamla och nya staden.

 

Vi besöker därefter klippstaden Vardzia som byggdes som försvarsanläggning i slutet på 1100-talet och instiftades som kloster år 1185. Vardzia förstördes till stora delar av en jordbävning i slutet av 1200-talet. Idag är området ett byggnadsminne och finns uppsatt som kandidat på UNESCO:s världsarvlista. Staden består av mellan 5 - 7 våningar och upp till 13 våningar med en sammanlagd höjd av 50 meter. Den är uppdelad i två sektioner, en bostadsdel och en klosterdel. Besöket i staden är planerat som en promenad med många trappsteg.

 

Övernattning i Vardzia.

 

 

 

 

Dag 8, söndag

 

Efter frukost kör vi för att ta oss över gränsen från Georgien till Armenien. Vi kommer då att byta både guide och fordon innan vi fortsätter resan i Armenien. Vi besöker Armeniens näst största stad, Gyumri. Vi får en sightseeingtur i centrum, Kumayri ett historiskt område, som är den gamla delen av Gyumri. Staden anses vara ”skrattens och humorns huvudstad” i Armenien. Vi lämnar Gyumri och kör mot Armeniens ”riktiga” huvudstad Jerevan för en stadsrundtur där vi ser Republiktorget, Operahuset, Norra Avenyn, Cascade samt statyn ”Armeniens Moder” med utsikt över Jerevan och berget Ararat.

 

LUNCH. Övernattning i Jerevan.

 

 

 

Dag 9, söndag

 

Vi besöker katedralen i Etchmiadzin, som började byggas på 300-talet. Efter 1700 år av stormig historia står katedralen fortfarande som Armeniens andliga centrum och här har Armeniens katholikos (ärkebiskop) sitt säte. Vi ser också ruinerna efter Sankt Georgkatedralen i Zvartnots som var katholikos Nerses III palats och vinodling från 600-talet. Den grävdes ut mellan 1900 och 1907. År 2000 blev katedralen tillsammans med kyrkorna i Etchmiadzin ett världsarv.

 

Vi återvänder till Jerevan för ett besök på det Armeniska Folkmordsmuseet. Folkmordet på och svår förföljelse av den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket ägde rum mellan 1915 - 1923 (efter första världskrigets slut).

 

Vi beger oss mot klostret Khor Virap i Araratprovinsen med vacker utsikt över berget Ararat.

I detta kloster satt Gregorius Upplysaren, grundaren av den armeniska kyrkan år 301 e Kr, fängslad och torterad i en djup grop i 13 år.

 

LUNCH vid mattfabriken i Megheryan. Övernattning i Jerevan.

 

 

 

 

Dag 10, söndag

 

Efter frukost åker vi mot byn Garni och till Solens tempel, vilket är ett hedniskt tempel som Kung Tiridates lät bygga åt solguden Mihrs. Vi går på en timmes promenad i den vackra ravinen i Garni, där speciella formationer av bergväggarna framträder. Dessa formationer kallas för ”Symfoni av stenar” och finns endast på detta ställe i hela Armenien. Vi äter lunch och får vara med om lavash-bakning hos en familj. Lavash är ett traditionellt armeniskt bröd som bakas i en speciell ugn som kallas tonir.

 

Vi lämnar sedan Garni och kör mot Sevansjön som är en alpin sötvattensjö, 1900 meter över havet. Sjön är rik på fisk och fiske är därför en viktig näring. Om vädret tillåter bjuds vi på en båttur ut på den vackra, turkos Sevansjön. Vi äter middag på en fiskrestaurang vid Sevansjön innan vi åker mot Dilijan för övernattning.

 

 

 

 

Dag 11, söndag

 

Efter frukost ser vi oss om i Dilijan. Vi promenerar längs med gatan Sharabeyan där lokala hantverkare visar och säljer sina alster. Vi åker sen mot Sadakhlo för att köra över gränsen till Georgien. Utmed vägen passerar vi byn där molokanerna lever. Dom är anhängare av en kristen sekt som brutit sig ut från den ortodoxa kyrkan. Vi besöker sedan 900-talsklostret, Haghpat som sedan 1996 är uppsatt på Unescos världsarvslista. Lunch i byn vid Haghpat där vi får smaka på khorovatz (BBQ) som är mycket vanligt i Armenien. Grillspett med traditionell kryddning av köttet.

 

När vi kört över gränsen till Georgien och bytt fordon åker vi tillbaks till Tbilisi.

 

Vi får då tid för att utforska staden på egen hand för de som så önskar, innan sista natten i Tbilisi.

 

 

 

 

Dag 12, söndag

 

Vi lämnar hotellet för tidig hemresa mot Göteborg.

 

 

 

 

Källa: Google Maps

 

Resa med boende i dubbelrum

22 790:- * för 12 dagar, per person.


(* Priset gäller vid minst 10 deltagare och kan komma att ändras i händelse av valutaförändringar)

Enkelrumstillägg: 3 850:-/person

 

 

Priset inkluderar

 

Flyg Göteborg-Tblisi tur och retur

Plats i dubbelrum på 4 stjärniga hotell 11 nätter

Halvpension frukost/lunch fr o m dag 2 t o m dag 11. Måltidsdryck ingår

Samtliga transfers och resor i Armenien och Georgien med egen buss och chaufför

Samtliga inträden och avgifter på alla sevärdheter

Svensk reseledare med på hela resan från Göteborg

Svensktalande lokal guide på plats i Armenien

Engelsktalande guide i Georgien

Samtliga skatter och avgifter för alla flygresor

En flaska vatten/person och dag

 

 

Priset exkluderar

 

Kostnader för måltider utöver halvpension

Kostnader för dryck utöver de måltidsdrycker som serveras. Exempelvis vin eller öl.

Privata utlägg

Reseförsäkring

Avbeställningsskydd

Dricks

 

 

Avbokning och Reseförsäkring

 

Resan kan avbokas senast 60 dagar före avresedagen utan särskilda skäl. Är resan vid det tillfället slutbetald, kommer vi att återbetala hela avgiften utom anmälningsavgift. (Kontakta oss för aktuella priser.) Om resan bokas senare än 60 dagar före avresedatum kan resan inte avbokas, vilket innebär att vi inte kan återbetala någon del av resekostnaden om Du inte åker med vid utsatt avresedatum.

Den reseförsäkring som vanligtvis ingår i din hemförsäkring ger dig däremot ett fullgott skydd för det mesta som kan uppstå. Den brukar också innehålla ett fullständigt avbeställningsskydd.

Om du är osäker rekommenderar vi Dig att kontakta Ditt försäkringsbolag.

 

Ändringar i programmet kan förekomma.

 

Resan är ett samarbete mellan Gobban’s Culture Services och Främbergs Kulturresor och följer lagen om resegaranti.

 

Anmälningsavgiften är 5 700:- och betalas via bankgiro nr 346-0110. Sista anmälningsdag för resan är 31 maj.

 

Observera att resan inkluderar många promenader och vid ett par tillfällen i bergsmiljöer, så resenären bör ha normalgod kondition och medta bra promenadskor.

GOBBAN'S CULTURE SERVICES

Bygg broar, riv murar

Senaste nytt

 

Anmäl dig till vår studiecirkel om Iran

 

16 februari 2018

 

Gobban's Culture Services sonderar terrängen i Georgien

 

4 januari 2018

Kontakta oss

 

Bredfjällsgatan 32

424 35 Angered

SWEDEN

Email: info@gobbanscultureservices.se

Telefon: +46-738285850

 

Copyright 2018 @ All Rights Reserved