Omar Khayyam

OMAR KHAYYAM

 

 

Khayyam föddes 1048 under seljukernas styre och kom att respekteras högt av de seljukiska kungarna.

 

Hans bok "Rubaiyat Omar Khayyam" har bland européer troligen gjort honom till den mest kända av de österländska poeterna. Boken innehåller mer än 100 fyrradiga strofer. En stor del av hans fyrradiga strofer handlar om kärlek, liv och död. Den store nutida iranske författaren Sadeq Hedayat har beskrivit Khayyams filosofi som "skapelse, livets gång och 'Carpe Diem'". Hans dikter har också haft stor betydelse för västerländska författare som Mark Twain och T S Elliot. Khayyams böcker har översatts till en rad olika språk och introducerades till västvärlden av Oscar Fitzgerald.

 

Khayyam är inte bara känd för sin poesi, utan också för sina bedrifter inom matematik och astronomi. Hans arbete med reformering av kalendern ledde till "Jalalikalendern", vilken fortfarande är världens mest exakta kalender i bruk och endast visar en timma fel på 5500 år.

 

Omar Khayyam dog 1131 och begravdes i sin födelsestad Neyshabur. En speciell grav har rests till hans ära och många besökare fascineras av den iögonenfallande arkitekturen och den fridfulla atmosfären.

Kontakta oss

 

Bredfjällsgatan 54

424 35 Angered

SWEDEN

Email: info@gobbanscultureservices.se

Telefon: +46-738285850

GOBBAN'S CULTURE SERVICES

Bygg broar, riv murar

Senaste nytt

 

Anmäl dig till höstens och vårens resor

 

23 november 2018

 

Anmäl dig till Georgien och Iran

 

25 maj 2018

 

Copyright 2018 @ All Rights Reserved