Kashan Shadsar

KASHAN SHADSAR

Högkvalitativ märkesmatta i ull av familjen Shadsar från Kashan i Iran med täta knutar (5*5 knutar per kvadratcentimeter). Endast naturfärger. 224 x 142 cm.


SÅLD

Mitt emellan Isfahan och Teheran, vid kanten av den stora öknen Dasht-e-Kavir, ligger staden Keshan med 120 000 invånare. Den har länge varit berömd för sina textilier och sin keramik. Finträdgården, flera köpmanshus från 1800-talet och basaren kan vara av intresse för besökare. Staden var viktig som handelsplats och rastställe vid Sidenvägen, men har sedan dess fått stå tillbaka till förmån för Isfahan.


Den berömda Ardebilmattan, som kan beskådas i Victoria and Albert museum i London anses vara knuten i Keshan på 1500-talet. Även dagens mattor, som kan säljas under namnet Kashan, har gott rykte. Det traditionella mönstret har en central medaljong omgiven av blomstermotiv. Mattorna har ofta mättade färger med rött och blått som dominerande.


Mattorna handknyts i staden Keshan med omnejd. Här knöts förnämliga mattor redan under Safavid-dynastin (1502-1736). Efter en nedgångsperiod började man åter knyta högklassiga mattor i slutet av 1800-talet. Mattorna är tätknutna med persisk knut, varp och inslag är av bomull och luggullen av hög kvalitet. Mönstren består av vackert utformade medaljong-, nisch-, träd- och figurala motiv men det förekommer även övermönstrade blommotiv. Domineras av färgerna blått, rött och beige.Tekniska uppgifter

Lugg: ullgarn av god kvalitet, någon gång silke

Inslag: bomullsgarn, två inslag mellan knutraderna

Varp: bomullsgarn eller silke

Knut: asymmetrisk


Källa: Alltommattor.se

GOBBAN'S CULTURE SERVICES

Bygg broar, riv murar

Senaste nytt


Anmäl dig till höstens resor till Iran och Georgien


Multikultifest i Lidköping 22 augusti 18:00 på Dinascenen

Kontakta oss


Skäpplandsvägen 21, LGH 1703

414 78 Göteborg

SWEDEN

Email: info@gobbanscultureservices.se

Telefon: +46-738285850


Copyright 2019 @ All Rights Reserved