Hafez

HAFEZ

Hafez är en av de mest kända 1300-talspoeterna. Han föddes i Shiraz där han sedan bodde hela sitt liv, eftersom han så älskade vädret, naturen och skönheten hos omgivningarna.


Trots att han flera gånger erbjöds möjlighet till olika resor så lämnade han mycket sällan Shiraz. Hans namn "Hafez" betyder ”en som lärt någonting utantill" och Hafez fick detta namn eftersom han lärt sig hela Koranen utantill. Han har alltid varit populär både i Iran och utanför landet.


Det är nästan ett måste i varje iranskt hem att ha en diktsamling av Hafez och boken har ofta samma status som Koranen. Hafez var en av den tyske poeten Götes favoritförfattare och många litteraturkännare betraktar honom som den tredje största poeten genom tiderna. I sina poem, särskilt de komplicerade och mystiska som han är mest känd för, så talar han främst om kärlek. Hans samlade dikter "Divan-e-Hafez" har flera gånger översatts till engelska och vissa diktsamlingar finns även på svenska, men dessa översättningar har sällan lyckats fånga skönheten och mystiken i originaldikterna.


Hafez dog och begravdes i sin privata gård "Mosalla" och hans grav omges av en ganska liten men rofylld och vacker trädgård. Att besöka Hafez grav betraktas för iranier som ett vallfärdsmål.