Kvinnliga resenärer i Iran

KVINNLIGA RESENÄRER

Säkerhet för kvinnor i Iran


Iran är ett tryggt land för kvinnor och många kvinnor reser själva utan bekymmer. Även om kvinnor kan räkna med att människor stirrar på dem när de går på gatan, så är detta vanligtvis av intresse och inte på grund av någon aggression. Många kvinnor ger rådet att ignorera blickarna, vilket ska fungera effektivt, men att le tillbaka ger dig ett extra vänligt bemötande.


I flera av Irans största städer finns det i anslutning till särskilda sevärdheter en turistpolisstation, som erbjuder både information och säkerhet för resenärer. Människor är generellt vana vid att se ensamma kvinnliga resenärer och resenärerna välkomnas varmt av människor de möter. 


Hur som helst så bör alla turister, oavsett i grupp eller om du reser på egen hand, vara medvetna om att det finns ett antal världsvida riktlinjer för resande, där Iran inte är något undantag.

Kvinnlig klädsel i Iran


Du kan välja din egen klädsel, med olika formgivning och färger. Vad du måste tänka på är att kvinnor enligt islamsk lag måste täcka hela sin kropp (och sitt hår), utom ansiktet och händerna. Irans religiösa kvinnor föredrar att bära en svart chādor, som i ett stycke täcker dem från topp till tå. De flesta kvinnor föredrar dock att bära en manteau, som kan vara lång, kort, tajt eller löst sittande och i alla olika färger. Den får dock inte vara för kort eller för tajt. Till exempel så är 10 cm ovanför knät en acceptabel längd på en manteau. Huvudduken eller sjalen kan också vara färggrann. Kvinnlig klädsel i Iran har faktiskt stor variation. Många tjejer föredrar att bära svarta kläder, eftersom det är mer formellt, speciellt på arbetet. Utländska kvinnor måste också täcka sitt hår med huvudduk eller sjal och de kan ha på sig långa löst sittande långärmade blusar. De måste ha byxor eller vida kjolar som täcker benen ned till anklarna. Hur som helst så föredrar de flesta iranska tjejer att ha på sig jeans. På fötterna kan du ha vilken typ av sko, stövel eller sandal som du själv vill. 

 

Läs mer om klädsel i vår praktiska guide: Klädkod i Iran
Kvinnornas egna upplevelser


Klicka här för att läsa mer matnyttiga reseråd för kvinnor, där tidigare resenärer delar med sig av sina upplevelser.