Klädkod i Iran

KLÄDKOD

I IRAN

Iran är ett land som tillämpar islamska regler, inklusive slöja för kvinnor. Hur som helst så är man ofta inte så strikt med klädkoden och särskilt inte för turister och andra utlänningar.

Turister uppmanas generellt att klä sig konservativt när man reser genom Mellanöstern, men klädkoden i Iran är svårtolkad. Utlänningar föreställer sig ofta att alla kvinnor i Iran bara klär sig i heltäckande svart chador, men många iranska kvinnor har mycket enkla slöjor eller hijab, som man inte kan finna någon annanstans i Mellanöstern. Många av våra kunder blir förbluffade när de kommer till Iran och ser hur många iranska kvinnor klär sig modemedvetet och lägger stor vikt vid hur de ser ut. Alla turister, oavsett om man reser i grupp eller individuellt måste dock vara medvetna om att man över hela världen måste vidta vissa försiktighetsåtgärder och där är Iran inget undantag.

     


Allmänna råd


1. Färger


Det är en missuppfattning att kvinnor i Iran är begränsade när det gäller valet av färger när de klar sig. Det finns absolut inga begränsningar när det gäller färgerna på dina kläder och om du gillar mycket färg så ska du känna dig fri att använda dem alla i Iran. De kläderna kommer troligen att passa bäst under sommaren.


2. Manteau (kappa)                              

De flesta kvinnor föredrar att ha på sig en manteau, som kan vara lång, kort, tajt eller vid och i vilken färg som helst.


3. Tunikor och koftor

Tunikor är ett mycket bra val för resor i Iran under sommaren. Om de når ner och täcker rumpan så är det tillräckligt. Om du inte har någon tunika så kan du välja en lång top att använda under en lätt kofta. Du kan även välja en klänning tillsammans med tajta jeans.


4. Slöja och att täcka håret

Enligt iransk lag måste kvinnor täcka sitt hår. Denna lag kan du följa genom att använda vackra sjalar med mycket färg, vilket även kan vara en fördel under de kalla vintermånaderna. Håret ska täckas men det betyder inte att du måste ha en tajt sjal runt huvudet. Det är mycket vanligt att en del av håret syns utanför sjalen. Det är allmänt accepterat för kvinnor att låta slingor av håret rama in ansiktet.


5. Höga kängor, tajta jeans, avklippta byxor och capribyxor

Du ska vara uppmärksam på att dina kläder inte ska sitta för tajt, för att den inte ska visa för mycket av dina kroppsformer. I verkligheten kommer du dock finna mängder med affärer i Iran som säljer olika typer av tajta jeans eller leggings. Du kan förslagsvis kombinera höga kängor med tajta jeans under vintern. När det gäller avklippta byxor så är de okey så länge de inte är skurna högre än strax över ankeln, men observera att capribyxor måste undvikas, eftersom de är skurna för högt.


6. Sandaler och målade naglar

Sandaler som visar tårna går bra att använda både för kvinnor och män och passar givetvis bra under sommaren. Att måla naglarna är också okey, både på fingrar och tår.


7. Klädsel inomhus

Vad vi hittills har beskrivit gäller endast klädsel utomhus i det offentliga. Om du blir hembjuden till ett iranskt hem kan du som regel känna dig fri att ha på dig vad du vill.Avslutningsvis


1.Vissa städer, som Kerman, Yazd, Kermanshah och Kashan är mer konservativa, så klä dig mer försiktigt i dessa städer.


2. Platser som moskéer och andra helgedomar kräver heltäckande klädsel. Chador finns ofta till hands för besökare på platsen och du kan antingen låna eller köpa en billigt.