Cecilia

KVINNORS EGNA UPPLEVELSER

CECILIA, 55 ÅRVarför ville du åka till Iran? 


Det hade jag länge velat göra, eftersom Iran är ett så intressant land. Det är nog sedan ungefär 10 år tillbaka.Var du orolig för något inför resan?


Jag har inte velat åka själv, utan hellre i grupp. Nu tog jag chansen och allting gick bra.Hur var resan?


Resan var väldigt intressant. Befolkningen var väldigt öppen och ville prata med oss. Vi fick lätt kontakt med folk, speciellt i Kashan. När man reser så handlar det om hur man prioriterar, att handla grejer eller att prata med folk som man träffar. Det finns en del vackra föremål, som är lite nischade för landet, som emaljskålarna i Esfahan. Det var också roligt att träffa familjen som tidigare varit flyktingar i Norge. Det var också väldigt roligt med den iranska guiden, som pratade så fritt om situationen i landet.Tror du att det är olika att resa som kvinna eller som man? På vilket sätt?


Ja, tror att det är. Hur ska jag säga? Det är lite krångligt för kvinnor, att man måste ha långa kläder och sjal. Det kunde bli lite varmt och svettigt och då funderade jag över vad det är för gubbar som kommit fram till det här. Att vi också behövde anpassa oss till detta system gjorde att jag också bättre förstår kvinnorna i landet. Men så märkte vi att vi kunde tänja lite på gränserna och jag kunde ju använda turban istället.Vad tyckte du om Iran?


Det var en väldigt intressant resa och vi fick se så mycket olika grejer och vi fick många olika perspektiv. Vi fick både se storstaden Teheran och de lite mindre städerna Shiraz och Esfahan och dessutom Persepolis. Den iranska guiden i Persepolis pratade lite för mycket bara, så vi höll på att få solsting medan vi lyssnade.


Det gick så bra att prata med de iranska kvinnorna, när jag kom på att det var det jag skulle göra. Även kvinnorna i chador var väldigt intresserade av att prata. Sättet att ta kontakt var helt enkelt att stå och le och så kom de själva till mig. Det var väldigt enkelt att komma i kontakt med folk.Hur var det att ha slöja?


Det var helt ok, eftersom jag kom på att jag kunde använda turban istället. Då slapp jag svettas på nacken och jag fick bara positiv respons från allmänheten.Vilka tips skulle du vilja ge andra kvinnliga resenärer?


Testa att ta kontakt med människor. Det är inte svårt att prata och det berikar verkligen resan att prata med vanligt folk, även om det inte blir så långa samtal. Det inte farligt att resa i Iran, utan går väldigt bra. Jag kände mig aldrig otrygg. Vi var ju mest i grupp, men även när jag var ensam så kände jag mig inte otrygg. Det verkar vara skillnad på ledarna av landet och de vanliga människorna. Det var väldigt roligt att resa i grupp och roligt att ha den intressanta iranska guiden. Det var också bra att ha med en svensk guide som kunde ge det svenska perspektivet. Han visste också mycket och hade gärna fått ta mer plats.


Resan var väl värd pengarna, utifrån att resan gav så mycket. Hotellen hade bra standard. Det gick hyffsat bra att vara vegetarian, men ibland behövde jag äta fiskrätter, när det inte gick att få tag på något rent vegetariskt.