Sara

KVINNORS EGNA UPPLEVELSER

SARA 35 ÅR


Varför ville du åka till Iran?


Jag var nyfiken på landets kultur, historia och människor. Och så hade jag förstått att naturen skulle vara vacker. Så jag ville uppleva och se med egna ögon. Jag hade nog inte åkt dit på egen hand så när detta tillfälle kom kändes det för bra för att missa.Var du orolig för något inför resan?


Nej, inte direkt orolig men jag hade en del funderingar. Jag undrade hur det skulle bli att använda slöja och hur jag skulle klä mig på ett passande sätt. Jag undrade också hur öppet vi skulle kunna prata med människor och om vi på något sätt omedvetet skulle bete oss på olämpligt. Men jag tyckte vi fick bra information och råd innan vi åkte.


 

Hur var resan?


Det var en mycket intressant och rolig resa! Vi hade en kunnig reseledare och guide under hela tiden och reste runt i en privat buss vilket, var både bekvämt och praktiskt.  Vi fick se och upplev mycket men jag hade gärna varit där längre då det finns då oerhört mycket mer att se!


 

Vad tyckte du om Iran?


Jag tyckte mycket om Iran! Framför allt var jag positivt överraskad över hur välkomnande och vänliga människorna var, och att de var så intresserade av att pratat med oss. Jag kände mig alltid helt trygg, även när vi var ute och rörde oss på kvällarna. Det finns verkligen mycket häftigt att se, allt från fascinerande historiska platser till vackra städer, moskéer, storslagna trädgårdar, varierande natur med höga berg och vidsträckt öken. Jag skulle gärna åka tillbaka någon gång!

 


Tror du att det är olika att resa som kvinna eller som man? På vilket sätt?


Ja det tror jag. Framför allt vad det gäller klädsel.  Men när man reser i grupp som vi gjorde så märker man inte av så stora skillnader.Hur var det att ha slöja?


Det kändes ovant till en början men också lite spännande att få testa på. Eftersom det var varmt när vi var där blev det lite svettigt med slöjan men den var samtidigt ett bra skydd mot den starka solen. Jag tänkte på kvinnorna som bor i Iran och hur fel det känns att de ska tvingas till att bära slöja för att de är kvinnor.

 


Vilka tips skulle du vilja ge andra kvinnliga resenärer?


Ta med tunna, svala men täckande kläde och tunna sjalar. Allt eftersom ser man hur kvinnorna där klär sig och använder sina sjalar (vilket varierade väldigt mycket). Jag var mer strikt med sjalen i början men hade den allt lösare med tiden. Ta möjligheten att prata med människor du möter!