Mat och dryck i Iran

MAT OCH DRYCK I IRAN

Oavsett om du är en backpacker som är intresserad av att prova lokala maträtter eller en upptagen affärsman så kan resandet ibland vara utmanande. Med långdragna flygresor, osköna timmar på bussen, eller långa möten med kollegorna så kanske du knappast har tid att sova och ännu mindre tid att hitta hälsosam mat att äta. Dessutom kan obegripliga namn på restaurangens meny och okända kryddor, smaker och dofter bli ganska frustrerande. Den här artikeln hjälper dig genom några enkla steg så att du kan äta bra under din resa och den besvarar en del frågor om maträtter i Iran och vad du kan äta och dricka när du reser genom landet.

Matens historia i Iran


Sedan den mänskliga civilisationens början har en lång rad olika folk invaderat regionen som idag är Iran och tagit med sig nya traditioner, religioner, tankar och maträtter, på samma gång som de tagit med sig iranska traditioner och maträtter till sina hemländer. Antikens babylonier, assyrier, perser, greker, romare och turkar är bara några av de grupper som har påverkat den iranska kulturen och dess matlagning.


Antikens perser tog med sina egna matvaror, särskilt granatäpple, saffran och spenat till jordens alla hörn och på samma gång fungerade landet självt som en handelsplats för varor från både öst och väst. Man handlade med varor som ris, citron och aubergin, vilka alla nu har framstående roller inom den iranska matlagningen.


Iransk matlagning har mycket gemensamt med annan matlagning i Mellanöstern, där vete är en basvara, lamm och kyckling används flitigt och yoghurt är vanligt. En distinkt sur smak återfinns i de flesta iranska maträtterna och åstadkoms med citron, granatäpple eller sur apelsin. De iranska maträtterna är ofta tidskrävande långkok.           

                                                                                                               

Maträtter


Vad äter iranier? På grund av variationen på matlagningstraditioner mellan Irans olika provinser så är maten i Iran mycket mångfacetterad. Gemensamt för maten i alla Irans provinser är dock att maten vanligtvis är både hälsosam och näringsrik.


Maten inkluderar vitt skilda maträtter som chelo kabāb (grillat lammspett med ris), khoresht (olika typer av stuvningar som serveras med iranskt ris: fesenjān, ghormeh sabzi, qeimeh mm), āsh (en matig soppa, till exempel āsh-e anār), kuku (vegitarisk sufflé), polo (enbart ris med tillsatt kött och/eller grönsaker och örter, som exempelvis lubiā polo, albalu polo, zereshk polo, sabzi polo, bāqali polo m fl) och många olika typer av sallader, bakverk och drycker som är specifika för särskilda delar av Iran. Listan över olika huvudrätter, förrätter och desserter kan göras lång.


För att smaka äkta iransk mat måste man äta i ett iranskt hem. Eftersom många restauranter i Iran begränsar maten de säljer till enbart några olika typer av kebab så erbjuder de ofta endast en begränsad del av det varierande iranska köket.


Även om du kommer att få bo hos en iransk familj är det troligt att du vid något tillfälle kommer att äta på restaurant (möjligtvis i en traditionell restaurant) och om så är fallet så kommer du troligen vara nöjd med nivån på renligheten och hygienen. Precis som i många andra länder är det dock bäst att bara äta varm mat om du äter från gatukök och du bör försöka se hur de tillagar maten för att se till att de har tillräcklig standard på hygienen.


Mat i Iran är hygieniskt säker och ren och nästan överallt använder man plasthandskar vid tillagningen av maten. Under varma sommardagar bör man dock undvika att äta malet kött, grillad lever eller någon annan mat som ser ut som att den skulle kunna ha varit framme länge. När du väljer restaurant så leta efter ett ställe som ser rent och någorlunda välbesökt ut och att personalen ser frisk och ren ut.

                                                                                                                            

Som en allmän beskrivning kan man säga att iransk mat brukar vara färgrik, hälsosam och enkel. Smakerna kommer från örter, milda kryddor och frukter och resultatet är snarare milt är kryddigt.Vatten och läsk


Iran har ett väl utbyggt vattenledningssystem över hela landet och vattnet är friskt, rent och billigt, men på grund av varierande system för filtrering av vattnet i Iran så rekommenderas ändå turister att som dricksvatten använda vatten på flaska, men kranvatten för att tvätta.


Oavsett om det är en Coca-Cola, Pepsi, mejeriprodukter, fruktjuicer eller alkoholfri öl, så säljs nästan alla drycker på flaska och inte i kartong. ”Duq” är en mycket populär salt yoghurtdryck som påminner en del om den turkiska motsvarigheten ”ayran”.

                

                                                                                         

Iranska desserter


Man lägger ned ett oerhört jobb när det handlar om att tillverka sötsaker i Iran. Varje iransk provins har sina egna traditioner och sätt att producera dessa exotiska desserter, men dadlar och nötter är de vanligaste ingredienserna. Hur som helst så äter iranier vanligtvis endast sötsaker vid särskilda tillfällen. Du kommer lägga märke till att iranier tar varje tillfälle i akt att ställa fram en skål med frukt för att bjuda en gäst efter lunch, te eller middag.Iranskt ris


Ris (berenj) är en basvara i de flesta iranska maträtter och i Iran kan man finna några av världens mest delikata risbaserade maträtter. Tillagningen av ris är faktiskt en form av konst i landet, vilket står tydligt i kontrast med de flesta andra länder där man bara helt enkelt kokar sitt ris.

     

Dessa olika typer av tillagat ris innebär ofta en process på 24 timmar, då man sköljer, blötlägger, kokar, ångar och tillagar med ägg eller yoghurt för att få fram en knaprig skorpa, tillsätter kött, saffran, örter, bär och kryddor för smak och färg.

                    

                                                                                                      

Iransk gästfrihet


Om du har turen att få uppleva iransk gästfrihet kommer du bli förbluffad över deras värme och iver att ta hand om dig och göda dig!

                    

Du kommer troligen erbjudas te i ett glas (alltid svart te) eller möjligen kaffe (även om kaffe inte är särskilt populärt i Iran och om du köper det på café så är det vanligtvis förhållandevis dyrt). Om du är i Shiraz kommer du troligen erbjudas fāludeh. Du kommer också bli erbjuden en mängd olika frukter, beroende av säsongen. Iranier äter mycket frukt och frukten är en viktig del av deras dagliga matintag.

                                

                                                                                        

Se några iranska recept här


Den iranska matens historia och några vanliga recept, på engelska:

http://www.foodbycountry.com/Germany-to-Japan/Iran.html


Recept på fesenjan - en av de allra läckraste iranska grytorna, med valnöts- och granatäppelsås

http://zeinaskitchen.se/fesenjan-persisk-gryta-med-valnotter-och-kyckling/


Recept på ghorme sabzi - troligen den allra mest klassiska iranska grytan, av en örtblandning

http://zeinaskitchen.se/ghorme-sabzi/