Resa dit och resa runt

RESA DIT OCH RESA RUNT

Även om resandet inte är lika bekvämt och snabbt som i Europa eller Nordamerika, så har Iran ett mycket prisvärt transportsystem som samtidigt håller hög kvalitet. Det finns ett välutbyggt nätverk av flyglinjer som knyter Iran samman med både övriga Asien, Mellanöstern och Europa. Om man inte har direktflyg så har besökare till Iran har vanligtvis byte i Istanbul, Doha eller Dubai på vägen. De flesta internationella flygen går till Teheran (IKA), men det finns ven stora internationella flygplatser i Shiraz, Esfahan och Mashhad, som främst erbjuder resor till andra städer inom Mellanöstern.

 

Tåg- och busslinjer länkar samma Iran med Turkiet och det finns även mindre trafikerade linjer till Azerbajdzjan, Armenien, Turkmenistan och Afghanistan. Att resa till Pakistan är inte heller några problem antingen med allmänna transporter eller med ditt eget fordon, även om det kanske inte är med de bekvämaste transporterna. Hur som helst så bör du uppdatera dig om säkerhetsläget i Pakistan innan du reser över gränsen.


Iran har 240 mil kustgräns men det finns endast ett fåtal sätt att ta sig in i eller resa ut ur Iran över havet. Vid Persiska viken finns det färjor från Sharjah och Dubai i Förenade Arabemiraten och från Bahrain, Kuwait och Qatar till olika hamnar i Iran. Det är också möjligt att resa över Kaspiska havet med lastbåtar mellan Azerbajdzjans huvudstad Baku och Bandar-e Anzali.

Att ta sig runt


Iran har ett välutvecklat transportsystem. Alla allmänna transporter är frekventa, pålitliga, någorlunda säkra och mycket billiga. Det kan dock löna sig att välja flygresor av följande anledningar: ditt visum kommer troligen inte räcka för att hinna använda allmänna transporter till olika avlägsna städer, priserna är billiga, landet är vidsträckt och flygen (särskilt Mahan Air och Iran Air) är både frekventa och pålitliga.

                                                                                                                                 

Om det finns någon plats i Iran dit du inte kan ta dig varken med buss eller minibuss så är chansen stor att ingen har något intresse av att åka dit. Det finns mängder med olika bussbolag som erbjuder konkurrenskraftig och bekväm service. Observera att transporter kan vara problematiska under det iranska nyårsfirandet Nowruz, omkring 21a mars – från 10 dagar innan och särskilt en dryg vecka efter själva nyår. Vilken tid som helst på året så kan vägtrafik blockeras av vägspärrar, särskilt vid infarterna till de större städerna, men även på avlägsna platser nära gränserna till Pakistan och Afghanistan. Utlänningar har sällan några problem vid vägspärrarna – det värsta som kan hända är att de ber dig att visa ditt pass, vilket skulle kunna orsaka en viss försening.

                                                                                                                 

Tågtransporter är någorlunda effektiva, ganska snabba och definitivt billiga, men bussarna är vanligtvis ett lämpligare alternativ, även om tågen är säkrare och bekvämare (särskilt nattågen). De mest intressanta tågresorna är mellan Teheran och Tabriz (tack vare det vackra landskapet och den utmärkta servicen) och mellan Teheran och Gorgan på grund av den stora mängden tunnlar och det storslagna landskapet. Den Trans-Iranska järnvägen byggdes på 1930-talet för att koppla samman Kaspiska havet vid Bandar-e Turkman med Persiska viken vid Bandar-e Imam Khomeini och är en av 1900-talets främsta ingenjörstekniska prestationer.


Att köra ditt eget fordon genom Iran kan vara en utmaning. Avstånden är långa, trafiken kan upplevas skrämmande och det är svårt att hitta en säker parkering, eller någon parkering överhuvudtaget utefter gatorna. Fördelen med att köra är att vägarna generellt håller hög kvalitet och att bensinen är billig. Vanligtvis är det dock bättre att välja att dela en taxi om du ska resa mellan olika städer. En plats kostar ungefär tre gånger så mycket som det skulle göra att resa med buss, men kan ändå vara värt det om du har bråttom att ta dig vidare.Med flyg


Nätverket av inrikesflyg är väl utbyggt i Iran och flygresorna är förhållandevis billiga. Iran Air och Mahan Air erbjuder billiga flygresor från Teheran till de flesta större städer runt om i landet, medan Caspian Air och Kish Air erbjuder kortare regionala flygresor eller flyg till ett specifikt resmål. Om du väljer att resa med flyg så kan du spara mycket tid jämfört med om du skulle resa långa sträckor med buss eller tåg.Med buss


Irans nätverk för inrikes bussresor täcker i princip hela landet och har mängder av billiga säten att erbjuda. Bussarna i Iran förekommer i regel i två olika klasser – VIP erbjuder luftkonditionering, skönare säten och mer utrymme, medan bussar med 2a klass är billigare och mer frekventa. Eftersom även VIP-bussarna är förhållandevis billiga och erbjuder luftkonditionering i ett land som på sommaren kan bli väldigt varmt, så rekommenderar vi detta alternativ om du har möjlighet. Den enda nackdelen med att välja att resa med buss är att resorna tar lång tid, på grund av hastighetsbegränsningen på 80 km/h för bussar.Med bil


Om du planerar att resa med bil så är det alltid ett bra alternativ att hyra en taxi, eftersom de med sina låga bränslekostnader kan erbjuda bra priser. Det finns många olika varianter av taxibilar, som ”savaritaxi”, delad lokaltaxi och privattaxi. I Teheran är alla officiella taxibilar målade i antingen gult eller grönt.

                                                                                         

Att hyra en bil kan ses som ett bra alternativ på grund av de förhållandevis låga bränslekostnaderna. Innan du väljer att hyra bil vill vi dock uppmärksamma dig på att trafiken troligen är något helt annat än vad du är van vid och att man måste vara mycket uppmärksam på sina medtrafikanter, särskilt i större städer som Teheran.

                

                                                                                                                  

Med tåg och tunnelbana


Om du reser med tåg genom Iran kommer du fram till ditt mål snabbare, samtidigt som resan är bekvämare än vad den skulle vara med buss eller bil. Irans statliga tåg RAJA kör fem regionala rutter som tar dig till städer som Teheran, Mashhad, Jolfa, Gorgan, Khorramshahr, Yazd och många andra städer. I Teheran är tunnelbanan med sina fem linjer och 90 stationer ett bra alternativ för många rutter. Den är mycket punktlig och opererar enligt ett detaljerat schema mellan 06:00-22:00. Nätverket byggs ständigt ut och kommer inom kort kunna erbjuda ännu fler linjer.Resenärer med funktionshinder


Iranska städer har tyvärr dåligt med service för personer med funktionshinder. Moskéer tillåter inte besökare att komma in med rullstol och endast ett fåtal av landets sevärdheter erbjuder särskild tillgänglighet för funktionshindrade. På hotell och restauranter är situationen dock den omvända och både personal och allmänhet brukar vilja finnas till hands och välkomna och hjälpa till om det behövs.