Bidjar semiantik

BIDJAR

SEMIANTIK

Handknuten semiantik (50-70 år gammal) kurdisk matta från Bidjar, med vacker design och i perfekt skick. Endast naturfärger. 4,5*4,5 knutar per kvadratcentimeter. (130*250 centimeter.)


16 900 kronor

Bidjar är namnet på en liten kurdisk stad i västra Iran. Kurdiska mattor är ofta mycket kraftiga och kompakta, vilket gör dem synnerligen slitstarka. Namnet Bidjar är för många mattkännare själva sinnebilden för slitstyrka. Knytarna använder sin tunga kam av metall och trä till att slå samman inslag och knutar, så att luggen står nästan rätt upp. Luggytan blir därigenom mycket kompakt, vilket hindrar grus och andra småpartiklar att tränga in i mattan. Mattorna, knutna med turkisk knut, är i regel röda och blåa med beige insprängt.


Det vanligaste mönstret är Herati-mönster (även kallat fiskmönster) men även medaljong- och blomstermönster förekommer. Bidjarmattor görs i de flesta storlekar från zaronim (150x100 cm) och uppåt. De har en sober elegans och passar i de flesta miljöer. Deras slitstyrka gör mattorna mycket lämpliga i offentliga miljöer.Tekniska uppgifter

Lugg: ull

Inslag: bomull, oftast tre inslag mellan knutraderna

Varp: bomullsgarn

Knut: symmetrisk


Källa: Alltommattor.se

GOBBAN'S CULTURE SERVICES

Bygg broar, riv murar

Senaste nytt


Anmäl dig till höstens resor till Iran och Georgien


Multikultifest i Lidköping 22 augusti 18:00 på Dinascenen

Kontakta oss


Skäpplandsvägen 21, LGH 1703

414 78 Göteborg

SWEDEN

Email: info@gobbanscultureservices.se

Telefon: +46-738285850


Copyright 2019 @ All Rights Reserved