Tid, kostnad & utsläpp

Restid


Tåg Det snabbaste och billigaste alternativet har valts, med så få byten som möjligt. För längre resor räknar vi med nattåg åtminstone på den inledande sträckan från Sverige. 


Bil Här gäller den snabbaste resvägen enligt Google Maps. Vi har beräknat att man behöver åtminstone en paus på en timme under fem timmars resa och att man kan köra maximalt 14 timmar per dygn. När det gäller elbil kan man enligt beräkningen köra maximalt 60 mil per dag, förutsatt att man även tar en längre paus för att ladda bilen under dagen. 


Flyg Eftersom Arlanda är den närmaste större flygplatsen från Hallsberg så har i princip alla exempel utgått därifrån. I vår jämförelse mellan olika färdmedel har vi räknat med att man utöver själva flygresan också behöver spendera totalt 3 timmar på flygplats, före och efter flygresan. För att ta sig till och från flygplatsen har vi räknat med det smidigaste kollektivafärdmedlet till och från destinationen.

Kostnad


Tåg Kostnaden beräknats utifrån de billigaste alternativen som hittats, utifrån den ovan givna restiden. Biljetten gäller 2a klass och är inte ombokningsbar. För ombokningsbar resa kostar biljetten ytterligare ca 20%. När det gäller längre resor genom Europa har det billigaste och smidigaste alternativet valts utifrån jämförelse mellan olika internationella och nationella hemsidor. I de fall som kostnaden för vanliga tågbiljetter överstiger 4500:- utgår vi från att man istället väljer att resa med InterRail. Priserna gäller för vuxna resenärer. För barn och ungdomar är priserna alltid lägre för tågresor, vilket också ger en lägre totalkostnad för barnfamiljer. 


Bil Här har krävts beräkningar utifrån hur mycket bränsle en medelstor bil drar, hur ofta de behöver fylla på bränsle i respektive land och på ett ungefär vad respektive bränsle kostar i just de länderna. I de fall som resan går söderut har avgift för Öresundsbron och färjan Rödby-Puttgarten också räknats in i priset. Beräkningarna bygger på att man är två passagerare som delar på det totala priset. I kostnaden ingår inte slitage på bilen, som kan ge uppåt 50% ytterligare kostnader, beroende på hur man räknar. 


Flyg Kostnaden för flyg har beräknats utifrån det billigaste direktalternativet på Momondo och inte heller i detta fall har det ombokningsbara alternativet valts. För ombokningsbar resa kostar biljetten ytterligare åtminstone 10%. Utöver flygbiljetten har också biljett för resa med kollektivt färdmedel till och från flygplatsen räknats in. 


Koldioxidutsläpp


Samtliga beräkningar av koldioxidutsläpp utgår från Klimatsmartsemester.se. Sidan är ett samarbete bland annat mellan Chalmers universitet och ett antal västsvenska aktörer, med den gemensamma ambitionen att ge en så sann bild som möjligt av olika färdmedels utsläpp, utan att vara beroende av att vare sig sälja egna resor eller klimatkompensationer. 


Vid resor med bil utgår beräkningarna från att man är två passagerare som delar på bilens totala utsläpp. Ju fler man reser tillsammans i bilen, desto lägre utsläpp per person. 


Beräkningarna av utsläpp är standardiserade utifrån färdmedel och sträcka. I verkligheten kan det dock skilja sig en del mellan exempelvis olika flygbolag och olika bilmodeller. 

unsplash