Baluch antik

BALUCH

ANTIK

Handknuten antik (ca 90 år gammal) baluchisk nomadmatta med tjock lugg. Endast naturfärger. 4*4 knutar per kvadratcentimeter. (100*270 centimeter.)


4 900 kronor

I gränstrakterna mellan Iran och Afghanistan lever balucherna, ett samlingsnamn på nomader bestående av mindre stammar med skiftande ursprung. Deras levebröd är jordbruk, uppfödning av får, getter och kameler samt mattknytning.


Baluchmattorna har nära släktskap med mattor från Afghanistan och Turkmenistan. Färgerna är dova med mörkrött, mörkblått, svart och brunt. Mönstren är geometriska med stiliserade livsträd. Ofta är de utformade som bönematta med bönenisch.


Ibland har mattorna dekorativa kelimvävnader på kortsidorna för att skydda mattan mot slitage. Långsidorna består ofta av flera kablar, langetterade med gethår eller hästtagel. Varpen är av ull eller en blandning av ull och gethår och nyare mattor har varp av bomull.


Utförandet är av hög kvalitet; mattorna är täta och tunna och förmedlar verkligen känslan av äkta nomadhantverk. Mattorna tillverkas mest i mindre storlekar med livliga mönster och bönemattor är vanliga.


Säljs dels i staden Mashhad i Iran, Meshed-Baluchmattor, dels i staden Herat i Afghanistan, Herat-Baluchmattor.Tekniska uppgifter

Lugg: ull

Inslag: ull eller gethårsgarn, 2 inslag

Varp: ullgarn, numera förekommer även bomull

Knut: asymmetrisk


Källa: Alltommattor.se