Omar Khayyam

OMAR KHAYYAMKhayyam föddes 1048 under seljukernas styre och kom att respekteras högt av de seljukiska kungarna.


Hans bok "Rubaiyat Omar Khayyam" har bland européer troligen gjort honom till den mest kända av de österländska poeterna. Boken innehåller mer än 100 fyrradiga strofer. En stor del av hans fyrradiga strofer handlar om kärlek, liv och död. Den store nutida iranske författaren Sadeq Hedayat har beskrivit Khayyams filosofi som "skapelse, livets gång och 'Carpe Diem'". Hans dikter har också haft stor betydelse för västerländska författare som Mark Twain och T S Elliot. Khayyams böcker har översatts till en rad olika språk och introducerades till västvärlden av Oscar Fitzgerald.


Khayyam är inte bara känd för sin poesi, utan också för sina bedrifter inom matematik och astronomi. Hans arbete med reformering av kalendern ledde till "Jalalikalendern", vilken fortfarande är världens mest exakta kalender i bruk och endast visar en timma fel på 5500 år.


Omar Khayyam dog 1131 och begravdes i sin födelsestad Neyshabur. En speciell grav har rests till hans ära och många besökare fascineras av den iögonenfallande arkitekturen och den fridfulla atmosfären.


Copyright 2019 @ All Rights Reserved

GOBBAN'S CULTURE SERVICES

Bygg broar, riv murar

Senaste nytt


Anmäl dig till 2020 års resor till Uzbekistan och Georgien


Gobban's Culture Services föreläsning om  Uzbekistan i Kulturhuset Blå stället 13 februari kl 18:00

Kontakta oss


Skäpplandsgatan 21, LGH 1703

414 78 Göteborg

SWEDEN

Email: info@gobbanscultureservices.se

Telefon: +46-738285850

Denna hemsida använder cookies. Genom att använda hemsidan så accepterar du användningen av cookies.

Acceptera