Uzbekistan 2020

UZBEKISTAN

JUNI 2020

Historiska Uzbekistan

OBS Resan skjuts på framtiden pga osäkerheten kring Corona-epidemin. Kontakta oss ifall du är intresserad av resan, så meddelar vi när nytt datum är satt.

 

Följ med på en veckas rundtur genom det historiemättade Uzbekistan. Vi reser utefter sidenvägarna och hänförs av de majestätiska monument som rests av krigarkungen Timur Lenk och hans sonson Ulug Beg, sin tids främsta astronom. Vi testar maten, träffar vänliga uzbeker och på varje plats lämnas utrymme för den som vill att strosa på egen hand. Resan leds av både en engelskspråkig uzbekisk guide och en svensk reseledare med god kännedom om landet och kulturen. Svenska medborgare behöver inte visum för resor till Uzbekistan och vi flyger från Landvetter.


Timur Lenks grav i Samarkand


Dag 1, söndag

 

Vi lyfter från Landvetter söndagen den 14 juni seneftermiddagen och flyger med Turkish Airlines via Istanbul till huvudstaden Tasjkent. Resan tar ungefär 10 timmar och varm mat serveras ombord på flyget (meddela oss om du önskar specialkost). Vi landar i Tasjkent på morgonen och när vi gått genom passkontrollen (inget visum behövs för svenska medborgare) väntar en chaufför som tar oss till hotellet.

 

Hotell: Orient Palace 4*

Restid: 10 timmars flygresa


 

Dag 2, måndag

 

Efter en stunds vila på hotellet får vi en rundtur i den välordnade centralasiatiska storstaden Tasjkent. Här samsas modernt och historiskt sida vid sida. Under rundturen kommer vi besöka landets religiösa centrum Hasht Imom, där man bland annat kan se det som troligen är världens äldsta Koran, från 600-talet. Vi besöker den myllrande och vackra Chorsu-basaren och åker några stationer med stadens effektiva och vackert utsmyckade tunnelbana. På kvällen flyger vi de nästan 100 milen till Urgench varifrån vi snabbt är framme i den magiska muromgärdade staden Khiva.

 

Hotell: New Star Khiva 4*

Restid: 1,5 timmar flyg + anslutningar

Hasht Imom i Tasjkent


 

Dag 3, tisdag

 

Idag har vi en hel dags rundtur i Khiva och kommer se många spännande byggnader och monument. Utöver själva massiva ringmuren och en mängd andra spännande byggnader så kommer vi bland annat att titta närmare på ett par intressanta minareter. Dels den mytomspunna halvfärdiga, men ändå lika imponerande Kalta Minor-minareten och Islam Khoja-madrassan och dess tillhörande 57 meter höga minaret. För den som orkar gå de 118 trappstegen så väntar en fantastisk utsikt över Khiva och dess omgivningar.


Hotell: New Star Khiva 4*

Utsikt över bland annat Kalta Minor-minareten och Islam Khoja-madrassan i Khiva

 

 

 

Dag 4, onsdag

 

På morgonen tar vi oss till järnvägsstationen och reser sex timmar genom milsvida landskap av öken och stäpp med ett bekvämt och modernt tåg till det historiemättade Bukhara. Där vi kommer inleda med en utflykt till ett par intressanta platser strax utanför staden. Först åker vi till Chor-Bakr, som är gravplats för sunnimuslimernas första kalif Abu Bakr och hans familj. Därefter reser vi vidare till den siste emirens sommarpalats (se film), för att få en inblick i hans extravaganta livsstil, omgiven av favoritkvinnorna ur sitt harem (se film). För den som är intresserad så finns det under kvällen möjlighet att prova ett av Centralasiens fortfarande aktiva traditionella badhus, hammam (se film).

 

Hotell: Amulet 4*

Restid: 6 timmar med tåg

Uzbekiska damer på utflykt i Chor-Bakr


 

 

Dag 5, torsdag

 

Denna dag kommer vi ägna oss helt åt den gemytliga gamla staden Bukhara. Vi får se den urgamla Kalyan-minareten (se film), byggd redan år 1127, som var så imponerande att Jinghis Khan beordrade att den skulle sparas, medan nästan allt annat i staden jämnades med marken. Vi får se den enda kvarvarande av Bukharas gamla dammar i staden, Lyabi-Hauz, med det trevliga omgivande torget och givetvis strosar vi genom den gamla basaren (se film). Vi fascineras av de utsökta och mystiska mosaikerna i Nadir Divan-Begi-madrassan och Ismail Samanis mausoleum från början av 900-talet, med arkitektur som kraftigt influerats av den gamla zoroastriska religionen. Givetvis missar vi inte heller Magoki-Attori-moskén som byggdes på 800-talet för att ersätta ett förstört zoroastriskt tempel, som i sin tur hade ersatt ett tidigare buddhistiskt tempel.

 

Hotell: Amulet 4*

Skymning vid Kaylan-minareten med tillhörande moské och Mir-i-Arab-madrassan


 

 

Dag 6, fredag

 

Under förmiddagen har vi fritt program, med möjlighet att strosa runt i den historiska staden på egen hand. På eftermiddagen fortsätter vi resan över stäpperna med snabbtåget till Samarkand. Väl framme i Samarkand fortsätter det fria programmet och möjlighet finns bland annat att besöka den mysiga basaren, eller varför inte passa på att svalka sig i hotellets pool? Du kommer också få möjlighet att få se mattillverkning med egna ögon och köpa med dig en äkta orientalisk matta om du är intresserad.

 

Hotell: Latif 4*

Restid: 1,5 timmar med tåg

Populärt att posera framför Registan


 

 

Dag 7, lördag

 

Idag har vi en heldags rundtur i den legendariska staden Samarkand. Vi kommer givetvis besöka det imponerande torget Registan med dess omgivande moskéer och madrassor (lärosäten för bland annat teologi, filosofi och astronomi) från 1400-talet och vi kommer gå in i de två mest imponerande – Ulug Begs madrassa och Sher Dor Madrassa. Vi kommer att häpna över kulturälskande krigarkungen Timur Lenks utsökt guldklädda mausoleum Gur Emir (se film). En av höjdpunkterna i Samarkand blir när vi besöker de trånga gränderna mellan de vackert utsmyckade gravkamrarna i Shakh-i-Zinda, där bland annat en kusin till Mohammed sägs vara begravd.

 

Hotell: Latif 4*

Trånga gränder i Shakh-i-ZindaDag 8, söndag

 

Tidigt på morgonen tar vi oss till järnvägsstationen för att åka tåg tillbaka till Tasjkent för avfärd tillbaka till Sverige, via Istanbul. Vi ankommer till Landvetter på seneftermiddagen samma dag.

 

Restid: 2 timmar med tåg och 11 timmar med flyg


Klicka på kartan för att följa länken till Google Maps


Resa med boende i dubbelrum


Priset för resan är 15 500:-
 per person i dubbelrum*

 

* Priset gäller vid minst 10 deltagare, men kan också komma att bli lägre om gruppen skulle bli större.

 

Enkelrumstillägg: 2 500:-/person

 

 

Priset inkluderar

 

Flygresa Göteborg-Tasjkent

Inrikesflyg Tasjkent-Urgench

Klimatkompensation för alla flygresor, lokaltransporter och hotell

Tåg Khiva-Bukhara, Bukhara-Samarkand och Samarkand-Tasjkent

Både svensk och nationell guide

Plats en bekväm buss för lokala transporter

Fyrstjärniga hotell med frukost

Entrébiljetter

 

 

Priset exkluderar

 

Lunch och middag (låga priser)

Privata kostnader

Dricks för guide och chaufför

Privat försäkring

 

 

Anmälningsavgiften är 5 000:- och betalas till Gobban's Culture Services Bankgironummer: 5158-9885 eller i webbshoppen. Märk med ditt namn! ​Därefter är resan bokad.
 Resterande belopp betalas med faktura senast 30 dagar före avresedatum.

 

Gobban's Culture Services följer lagen om resegaranti.

 

Vi reser med Uzbekistans bekväma snabbtåg