Tips, länkar och filmer

TIPS, LÄNKAR OCH FILMER

Några tips


Gobban's Culture Services har specialiserat sig på länder som av de flesta svenskar kan betraktas som ganska okända. Här får du några tips för att få en ännu bättre inblick i några av dessa fascinerande länder.
Länkar om Iran


12 saker du inte visste om Iran av Momondo

https://www.momondo.se/inspiration/12-saker-du-inte-visste-om-iran/


"Med ett atomavtal nyligen påskrivet har Iran seglat upp som ett riktigt intressant resmål. Trots att många tror motsatsen har Iran mycket att erbjuda turister. För att ge lite stoff till vårt påstående har vi sammanställt en lista på udda och otippade fakta om Iran som du kanske inte kände till."

Iran inifrån: En mycket saklig dokumentär av den holländske journalisten Erdbrink, som sedan många år tillbaka är bosatt i Iran och tar itu med alla de stora frågorna som västerlänningar har om detta land. Programmen visas på iransk TV så väl som på västerländska TV-kanaler.Ensam genom Iran - 184 mil av tillit TRAILER av André Larsson

https://vimeo.com/162386044
Gobbans resereportage från Kirgizistan


Kirgizistan - Hästmjölk och getfotboll av Gabriel Brunegård

http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20120612/kirgizistan-hastmjolk-getfotboll/


"Det är tragiskt att det ska krävas en blodig konflikt för att världen ska få upp ögonen för Kirgizistan. Den forna sovjetrepubliken passar bra för rundresor. Det är lätt, billigt och det mesta löser sig på plats."

En litterär pärla från Kaukasus


Ali och Nino av Kurban Said


En verklig pärla från 1937 som på ett oerhört målande sätt skildrar de olika miljöerna och kulturerna i Kaukasus.


"Ali Khan är en ung mohammedansk adelsman, en "öknens son" som för en modern uppfostran i en rysk militärskola i Baku strax före första världskriget. Han förälskar sig i Nino, dottern till en kristen georgisk prins. Kärleken mellan Ali och Nono övervinner motståndet från deras familjers skilda traditioner och religione, men de ställs ändå inför olösliga konflikter alteftersom verkligheten vägrar att forma sig efter Alis önskningar och Ninos drömmar. Ninos försök att anpassa sig till en mohammedansk hustrus skuggliv är lika dömt att misslyckas som hennes försök att göra en modern europé av Ali."


Dede - Smärtsamt vackert georgiskt släktdrama på hög höjd


"In Ushguli, the highest inhabited settlement in Europe, traditions stand over love." Detta sammanfattar filmen väl, som utspelar sig i Svanetis allra mest avlägsna by, så nära Europas tak som man kan komma.


Se trailer på:

https://www.youtube.com/watch?v=O3K8W8CecKA


En historisk odyssé om världens verkliga centrum


Sidenvägarna - En ny världshistoria av Peter Frankopan


När västvärldens inflytande minskar och Asien åter kommer att utgöra världens centrum, sker det längs samma vägar som för tusen år sedan. Det var i öst den mänskliga civilisationen tog sin början. Det var där världens stora religioner föddes och fick fäste, varor utväxlades, språk och idéer började spridas. Det var där imperier byggdes upp och gick under.


Peter Frankopan har skrivit en viktig berättelse om de krafter som format den globala ekonomin och den politiska renässansen i öst. Sidenvägarna är en bok som omprövar hela vår världshistoria, en oavbrutet läsvärd skildring av världens verkliga centrum.