Nordvästra Iran

Nordvästra Iran

Teheran

17 maj 2010Salaam vänner!


Nu är jag i Irans huvudstad Teheran och njuter av livet. För att vara en av "ondskans axelmakter" så måste jag säga att vi hittills fått ett överväldigande positivt intryck. Människorna är väldigt välkomnande och hjälpsamma och nyfikna på landet som vi kommer från. Samtidigt sa känner vi oss inte alls lika udda och uttittade som i framför allt Azerbajdzjan. Och folk är förvånansvärt öppna om sina åsikter, trots att vi själva sällan vågar fråga. Det verkar som att min tanke bekräftas, att Irans befolkning har mycket lite att göra med det intryck som omvärlden får genom landets politik.


Vi kom från Armenien till Iran i förrgår kväll och åkte direkt till miljonstaden Tabriz uppe i nordväst. Dar stannade vi igår och hängde med en skön schweizare. Troligen inte världens mest spännande stad, men dock med världens största täckta bazar, säkert ett par kilometer i var riktning. I natt tog vi bussen till Teheran och satte igång jakten på visum för Tadzjikistan, som vi planerar att besöka om några veckor. Staden ar gigantisk och tar timmar att resa genom och när vi väl började närma oss ambassaden hade vi svårt att hitta rätt. Vi frågade en jämnårig iransk kille om vägen och det visade sig att han hade bott i Sverige i 11 år. Han var ledig idag och ville gärna hjälpa oss. Det slutade med att han bjöd oss på frukost hemma oss hans familj i deras flotta lägenhet högst upp på sluttningarna i norra Teheran, skjutsade oss runt fram och tillbaka till ambassaderna för att ordna alla olika byråkratiska formaliteter och bjöd oss att vara med på fest med hans vänner om några dagar. Man kunde ha det värre :-)


Antagligen åker vi mot de historiska städerna Esfahan och Yazd imorgon och kommer tillbaka till Teheran till helgen, när folk är mindre upptagna.


Det får räcka för denna gång. Hoppas ni förstår att allt är bra.Läs följande dagboksanteckning, med fler vackra städer och intressanta möten.

Läs fler reseskildringar