Armenien

ARMENIEN

Jerevan

13 maj 2010


Hej vänner!


Då var vi nu i Jerevan, i Armenien. Det hinner hända en hel del mellan inläggen och det är nästan svårt att minnas allt. Bäst att ta det i kronologisk ordning.


Till att börja med så måste Azerbajdzjan få återupprättas. Vi fick sämsta möjliga intryck från början, men sedan blev det stadigt bättre och bättre och slutade riktigt positivt (se föregående inlägg). Vi kom i kontakt med mina bekanta i Ganja, sa vi var med dem resten av tiden. På kvällen ordnade de en grillfest på gården, som det också kom några sköna azerer till, bland annat en före detta Sovjet-mästare i boxning. Den riktiga höjdarupplevelsen var på söndagseftermiddagen, när vi åkte ut till en vacker by. Vi tog en promenad upp utefter liten flod och sprang på ett gäng sköna gubbar på utflykt i gröngräset. De ville absolut att vi skulle sätta oss ned tillsammans med dem och de ville bjuda på en massa godsaker som de hade med sig. De kändes som skickade från Gud, för att jag skulle få se vilka underbara människor det också finns :-)


Sedan reste vi tillbaka till Tbilisi, dar vi äntligen fick tid att göra annat än att bara springa fram och tillbaka i ambassadärenden. Gamla stan i Tbilisi ar otroligt charmig, men ganska risig, med en massa gamla vackra och vinda hus och urgamla kyrkor. Det är otroligt hur mycket kulturen och stamningen kan skilja mellan två grannländer. Känslan i Tbilisi påminner mest om Rom eller Paris och arkitekturen påminner också en del, men i mindre skala och sämre skick. Kort och gott, riktigt läckert! Stället vi bodde på var verkligen inte heller fel. Genom min farbror hade jag fått kontakt med Sida-chefen i Georgien och vi erbjöds att sova over hemma hos honom och hans fru. Det kändes nästan som att plötsligt vara tillbaka i Sverige igen och vi blev bjudna på svensk mat. Spännande också att höra om vad Sida har för projekt för att bidra till att få Georgien på fötter.


Natten till igår kom vi till Jerevan, i Armenien. Två gånger har jag varit i Turkiet, precis intill gränsen till Armenien, utan att ha några möjligheter att ta sig hit, eftersom gränsen är stängd. Märkligast var det for två år sedan då jag reste med buss utefter gränsen och på avstånd kunde se miljonstaden Jerevan, utan att det ens fanns någon minsta liten avtagsväg till staden. Armenien är ytterligare en helt annan kultur än de tidigare två vi besökt. Världens äldsta kristna nation, med en lång och stolt historia, som vanligtvis handlar om hårdnackat motstånd mot de mäktiga muslimska grannländerna. Igår åkte vi till en gammal kyrka vid Ararats fot (men Ararat ligger i Turkiet), som byggts på den plats där St Gregorius hölls fången i 13 år, innan han släpptes och fick tala med kungen. Det var då kungen kom till tro och gjorde kristendomen till statsreligion.


Idag ska vi titta lite mer på Jerevan, innan vi åker vidare till staden Goris, på väg till utbrytarrepubliken Karabakh. Karabakh ska inte vara några problem att besöka, mer an att det efter besöket är omöjligt att komma in i Azerbajdzjan, med deras stämpel i passet. Tur att jag har två ;-)


Vi hörs!

Broder Gobban