Centrala Iran

Esfahan och Yazd

Teheran

23 maj 2010


Salaam!


Nu har vi varit drygt en vecka i Iran och allt är fortfarande bra (läs föregående dagboksanteckning). Vi gjorde en utflykt till de gamla historiska städerna Esfahan och Yazd. Läckra stader båda två, men det är människorna som gör det största intrycket. Bara med något enstaka undantag har vi bara blivit väldigt väl bemötta, och det känns inte som att det varma mottagandet sker med baktankar, som att man till exempel ska besöka deras butik, som i många "turistländer". Snarare har det nog att göra med att de är måna om att alla utlänningar ska få ett positivt intryck av landet. I stort sett alla vi pratat med i minst fem minuter har förr eller senare ställt oss frågan vad vi tycker om Iran. De verkar vara rädda för att omvärlden ska tro att de är onda och farliga och vill ändra denna bild.


Ett extra spännande möte var i en moské i Esfahan, där jag träffade en imam. Vi pratade i två timmar om tro och religion. Han var trevlig och genomtänkt och det verkade som att han också uppskattade samtalet.


For att berätta lite mer om städerna vi besökt. Esfahan och Yazd kan jämföras med Samarkand och Bukhara i Uzbekistan, för de av er som varit där ;-) Esfahan är en ganska modern storstad med mängder av gamla vackra byggnader utspridda over staden. Yazd är en mindre stad, där hela stadskärnan består av gamla läckra hus och tjusiga moskéer. Människorna i Yazd skilde sig också frän folk vi träffat tidigare. Yazd är en ökenstad och det märktes också att människorna är "hetare", på något sätt, och mer "traditionella".


Nu är vi tillbaka i Teheran och bor hos den svensk-iranska familjen vi träffade förra gången. Imorgon hoppas jag på att få testa en skidbacke norr om staden (!) och på kvällen åker vi vidare till Mashhad i nordost, varifrån vi tanker ta oss vidare till Turkmenistan.
Läs fler reseskildringar